انواع سیستم های کشف و اعلام حریق

1- سیستم اعلام حریق متعارف (Conventional)
این نوع سیستم ها با توجه به اینکه از گذشته تا الان دستخوش تغییرات نبوده اند،اما در پروژه های ساختمانی با متراژ کم مانند مدارس کوچک، رستوران ها ، فروشگاه ها و آپارتمان ها مورد استفاده قرار می گیرند. سیم کشی در سیستم های اعلام حریق کانونشنال یا متعارف به صورت خطی یا شعاعی می باشد. وساختمان مورد نظر را به چند ناحیه (زون) تقسیم‌بندی می‌کنند و هر زون به صورت جداگانه نام‌گذاری می‌شود. تجهیزات که در سیستم اعلام حریق متعارف استفاده می شوند مانند: دتکتورها، شستی‌ها در قالب یک مدار پیوسته به تابلوی کنترل مرکزی متصل شده و هر منطقه توسط یک مدار پیوسته ساختمان را تحت پوشش قرار می‌دهد. تابلو کنترل مرکزی متعارف می‌تواند چندین مدار را پشتیبانی کند.
در سیستم اعلام حریق متعارف چندین آشکارساز که یک منطقه (زون) از ساختمان را پوشش میدهند در قالب یک مدار به هم پیوسته به مرکز کنترل اعلام حریق متصل میشوند بنابراین هر مدار نماینده یک زون است.
نحوه همبندی تجهیزات اعلام و کشف حریق به صورت شاخه ای (یا شعاعی) است.
در هر زون اعلام حریق حداکثر 25 المان قرار میگیرد و در صورت بروز حریق چراغ مربوط به آن زون بر روی مرکز کنترل روشن خواهد شد.
در سیستم اعلام حریق متعارف هر مرکز کنترل میتواند 2، 4، 8، 12 یا 16 زون باشد. حالت های مدار باز، عادی ، هشدار و اتصال کوتاه چهار وضعیتی هستند که هر سیستم اعلام حریق میتواند داشته باشد

مدار سیستم کانونشنال

مدار سیستم کانونشنال

از مزایای و معایب استفاده از سیستم اعلام حریق متعارف می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- نصب و راه اندازی در پروژه‌های کوچک سریع، ارزان، راحت و مقرون به صرفه است.
2- عیب یابی آسان و سریع
3-در ارائه اطلاعات دقیق ناتوانند.
4-در پروژه‌های بزرگ که نیاز به سیم کشی پیچیده دارد هزینه تمام شده نسبت به سیستم‌های آدرس پذیر رقابتی نمی‌باشد.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر(Addressable)
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر بر خلاف سیستم اعلام حریق متعارف و با توجه به ویژگی های خاصی که دارد بیشتر مناسب پروژه های بزرگ، مکان های پر تردد و پر خطر، همچنین ساختمان های مسکونی بسیار بزرگ و شلوغ می باشد. همچنین در مکان هایی مثل بیمارستان ها، هتل ها، مراکز خرید بزرگ و غیره استفاده می شود.
اما نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر دقیقا مانند سیستم اعلام حریق متعارف است با این تفاوت که نه تنها زون بندی، قطعات (دتکتور و سایر تجهیزات) انجام میشه بلکه دارای آدرس مشخص هستند که هر دو این عوامل باعث تشخیص روشن تری ازجایگاهی که حادثه اتفاق افتاده می شوند. بدین صورت که ، پس از زون بندی و نصب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر در محیط، سیستم در حالت آماده باش و انتظار قرار می گیرد و پس از وقوع حریق و آشکارسازی آن، توسط آدرسی که به طور دقیق و مشخص به دتکتور و شستی ها انتقال داده شده است محلی که آتش سوزی اتفاق افتاده را دقیقا مشخص می کند. در واقع در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، هر قطعه دارای کد اختصاصی است که در کنترل پنل، مکان مخصوص خود را دارد. زمانی که یک دتکتور دچار حریق یا خطا شود مشخصات کامل آن از قبیل کد و نوع قطعه، زون و محل نصب بر روی صفحه نمایش کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر، نمایش داده می شود.

مدار سیستم آدرس پذیر- 2 زون

مدار سیستم آدرس پذیر- 2 زون

تجهیزات در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
سیستم‌هاي اعلام حریق معمولاً از يک آشکارساز که متصل به خروجي صوتي بود، تشکيل شده اند ؛ ولي اين سيستم‌ها در سال‌هاي اخير، ديگر مورد استفاده قرار نمي‌گيرند. سیستم‌هاي جديدتر معمولاً از تعدادي شستي اعلام حريق و تعدادي آشکارساز(Detector) ، يک سیستم پردازش مرکزي و چند خروجي تشکيل مي‌شوند. اجزاي سيستم اعلام حريق به سه قسمت اصلي تقسيم مي شوند :
1- تجهيزات تشخيص حريق ( دتکتورها )
2- تجهيزات اعلام حريق ( فلاشرها ، آژيرها و … )
3- مرکز کنترل يا پانل مرکزي که وظيفه ارتباط بين دتکتورها و وسايل اعلام حريق را به عهده دارد.
تجهيزات جانبي ديگري نيز براي تکميل و قدرتمند نمودن سيستم اعلام حريق به کار مي روند .

آشکارسازها
حسگرها و آشکارسازهاي اعلام آتش، (بسته به اينکه به کدام مشخصه آتش حساس باشند) در گروه‌هاي آشکارسازهاي دود، آشکارسازهاي حرارت، آشکارسازهاي منو اکسيد کربن، آشکارساز شعله و آشکارسازهاي ترکيبي جاي دارند.
آشکار ساز ترکیبی
در سيستمهاي اعلام حريق آدرس پذير اين آشکار ساز نقش اندازه گيري توامان ميزان غلظت دود و دماي هوا را برعهده دارد. همچنين با توجه به خواص ذکر شده از اين سيستمها، اين دتکتور قادر است تا ميزان دقيق غلظت دود و دماي محيط را علاوه بر گزارش حريق يا خطا به پانل اعلام حريق منتقل نمايد. همچنين يکي ديگر از مشخصات اين آشکار ساز قابليت انتخاب ميزان حساسيت به هريک از عوامل دود يا دما توسط پانل اعلام حريق مي باشد. از ویژگی های این آشکار سازها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
– قابل استفاده به عنوان آشکار ساز دود و يا حرارت به صورت جداگانه
-قابلیت جبران آستانه ای Self – Recalibration
-دارای CPU مستقل برای بررسی شرایط محیط در هر لحظه.
-دارای میکرو پروسسور و کنترل توسط مایکرو کامپیوتر
-امکان استفاده از سنسورها در شرایط سخت الکتریکی و سازگاری با شرایط مغناطیسی (EMC)
-امکان تنظیم حساسیت دود يا حرارت در حالت یونیزه بدون مواد رادیواکتیو
-امکان اتصال شستی اعلام حریق متعارف بدون نیاز به واسطه

زنگ دود

زنــگ دود

آشکار ساز گاز مونوکسید کربن
در سيستمهاي اعلام حريق آدرس پذير اين آشکار ساز نقش اندازه گيري ميزان منو اکسيد کربن در هوا را برعهده دارد. همچنين با توجه به خواص ذکر شده از اين سيستمها، اين دتکتور قادر است تا ميزان دقيق اين گاز را علاوه بر گزارش حريق يا خطا به پانل اعلام حريق منتقل نمايد. آشکار نمودن نشت اين گاز از آن جهت مورد توجه قرار دارد که، نشت اين گاز حتي بدون بروز حريق ممکن مي باشد و بسيار سمي و کشنده است.

آشکار ساز گاز مونوکسید کربن

آشکار ساز گاز مونوکسید کربن

پنل مرکزي
سیستم مرکزي، يک سیستم تشخيص آتش‌سوزي است. در اين سیستم اعلام‌هاي حسگرها تجزيه و تحليل شده و براي اعلام حريق يا در حالت‌هاي مشکوک، اعلام نياز به بازبيني انسان تصميم گيري مي‌شود. اين سيستم‌ها اغلب يه صفحه کليد براي ورود فرامين توسط انسان و مانيتور براي مشاهده فرامين مجهز هستند .اين سيستم‌ها امروزه يه رايانه متصل شده و از طريق نرم‌افزار مخصوص خود، برنامه را دريافت مي‌کنند. يکي ديگر از وظايف اين سيستم‌ها انتخاب نوع خروجي (آژير خطر عمومي، آژير خطر در جاهاي خاص، تماس با مرکز آتش‌نشاني و ساير خروجي‌ها) است.

پنل مرکزي

پنل مرکزي

– قادر به تشخیص حریق واقعی از علائم کاذب بر اساس مقایسه منحنی اطلاعات دریافتی از هر یک از سنسور ها در هر لحظه با توجه به اطلاعات ذخیره شده از انواع حریق
-دارای صفحه کلید جهت ورود و دریافت اطلاعات
-آدرس دهی بصورت کد های نرم افزاری Soft Addressing
-کنترل توسط مایکرو کامپیوتر
-بررسی وضعیت هر یک از دیوایسها در هر لحظه
-قابلیت بررسی و کنترل از راه دور و از طریق اینترنت (Web Base)
-قابلیت ثبت گزارش اعلام حریق تا 1000 واقعه در حافظه سیستم
-قابلیت تغییر حساسیت سنسورها و بستن کانالهای دود یا حرارت بر اساس تغییرات کاربردی در ساختمان

خروجي‌ها
خروجي سیستم‌هاي اعلام آتش‌سوزي، بسته به محل وقوع يا نوع آتش ايجاد شده، مي‌تواند شامل موارد مختلفي باشد. تماس خودکار با آتش‌نشاني محلي، روشن نمودن تابلوهاي خروج اضطراري، فعال سازي سیستم آتش خاموش کن خودکار، به صدا درآوردن آژيرهاي خطر، قفل کردن يا از حالت قفل خارج کردن دربهاي محل‌هاي مختلف (مانند در خروجي‌هاي اضطراري) همگي از مواردي است که مي‌تواند بسته به تصميم سيستم انجام شود.

شاسی اعلام حریق
از اين واحد به منظور اعلام حريق توسط افراد به صورت دستي مورد استفاده قرار مي گيرد.
– دارای ایزولاتور به منظور جلوگیری از خارج شدن شستی ازسیستم بهنگام هر گونه قطعی و یا اتصال کوتاه.
– آدرس دهی بصورت کد های نرم افزاری Soft addressing
– دارای میکرو پروسسور و کنترل توسط مایکرو کامپیوتر
– امکان استفاده از شستی در شرایط سخت الکتریکی و سازگاری با شرایط مغناطیسی(EMC)
– دارای شیشه نشکن Resettable و چراغ مخصوص عملکرد شستی
– داراي قابليت استفاده در مناطق مشخص صنعتي با درجه حساسيت و ايمني بالا.
– قابليت نصب به صورت توكار و يا روكار.

شاسی اعلام حریق

 شاسی اعلام حریق

هشداردهنده صوتی و نوری
اين واحد وظيفه اعلام وضعيت هشدار را به افراد عهده دار مي باشد. لازم به ذکر است که هشدار دهنده مورد بحث در اين قسمت از اجزاي سيستم اعلام حريق آدرس پذير بوده و لذا داراي آدرس مخصوص در لوپ مي باشد و جريان مصرفي خود را نيز از طريق لوپ تامين مي نمايد واحتياجي به منبع تغذيه جداگانه ندارد .
– قابلیت نصب بر روی لوپ بدون واسطه (Loop Power)
– آدرس دهی بصورت کد های نرم افزاری Soft addressing
– دارای میکرو پروسسور و کنترل توسط مایکرو کامپیوتر
– امکان استفاده از آژير در شرایط سخت الکتریکی و سازگاری با شرایط مغناطیسی (EMC)
– قابلیت برنامه ریزی بهنگام خروج اضطراری افراد و تنظیم تن و دسیبل صدا از مرکز کنترل.
– قابليت تنظيم صداي خروجي.

هشداردهنده صوتی و نوری اين واحد وظيفه اعلام وضعيت هشدار را به افراد عهده دار مي باشد. لازم به ذکر است که هشدار دهنده مورد بحث در اين قسمت از اجزاي سيستم اعلام حريق آدرس پذير بوده و لذا داراي آدرس مخصوص در لوپ مي باشد و جريان مصرفي خود را نيز از طريق لوپ تامين مي نمايد واحتياجي به منبع تغذيه جداگانه ندارد . - قابلیت نصب بر روی لوپ بدون واسطه (Loop Power) - آدرس دهی بصورت کد های نرم افزاری Soft addressing - دارای میکرو پروسسور و کنترل توسط مایکرو کامپیوتر - امکان استفاده از آژير در شرایط سخت الکتریکی و سازگاری با شرایط مغناطیسی (EMC) - قابلیت برنامه ریزی بهنگام خروج اضطراری افراد و تنظیم تن و دسیبل صدا از مرکز کنترل. - قابليت تنظيم صداي خروجي.

هشداردهنده صوتی و نوری

به صورت کلی یادآوری و ابلاغ تمامی نکات فوق به سازنده و کارفرما جزء وظایف شرکت مشاور آتش نشانی در تهران می باشد تا سازنده جهت اخذ تاییدیه نهایی از سازمان آتش نشانی تهران در پروسه اخذ پایان کار ساختمان خود دچار مشکل نشود.
در رابطه با انجام سرویس و نگهداری دو سالانه ساختمان ها جهت اخذ تاییدیه نهایی از سازمان آتشنشانی تهران منوط به انتخاب شرکت مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران در وندور لیست سازمان آتش نشانی تهران می باشد.
یکی از امتیازات شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما مناسب بودن هزینه اخذ تاییدیه آتشنشانی نسبت به تعرفه اعلام شده انجمن صنفی کارفرمایی شرکتهای ایمنی و مهندسی حریق استان تهران و ارائه مشاوره رایگان آتش نشانی می باشد.
شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما با داشتن کارشناسان و طراحان مجرب و با دانش و تیم اجرایی با تجربه و توانمند قادر است در کوتاهترین زمان ممکن ، بهترین و مناسب ترین خدمات مشاوره رایگان را در خصوص اگزاست اعم از طراحی اگزاست پارکینگ ، سیستم تخلیه دود پارکینگ ، سیستم مدیریت دود پارکینگ ، انجام تست دود اگزاست پارکینگ ، خرید تجهیزات اگزاست پارکینگ ،خرید فن های اگزاست F300 ، خرید جت فن F300 ، ساخت تابلو برق اگزاست ، خرید موتور دمپر اگزاست ، ساخت دمپر اگزاست و خرید سنسور مونوکسید کربن پارکینگ به سازندگان و کارفرمایان محترم ارائه نماید.
همچنین شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما توانایی آن را دارد که به کارفرمایان محترم در زمینه تامین تجهیزات سیستم اطفاء حریق از جمله اسپرینکلر ، شیرآلات ابتدای خط ، زون کنترل ولو ، جعبه آتش نشانی ، بوستر پمپ آتش نشانی ، کپسول های آتش نشانی BCو کپسول های آتش نشانی ABC و بهینه سازی طراحی سیستم اطفاء حریق به وسیله نرم افزار های محاسبات هیدرولیک اطفاء حریق مورد تایید سازمان آتش نشانی مانند اتواسپرینک (Autosprink ) یاری رساند .
لازم به ذکر است شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما در زمینه تامین تجهیزات سیستم اعلام حریق از جمله دتکتورهای اعلام حریق متعارف ، دتکتورهای اعلام حریق آدرس پذیر،سنسورهای مونوکسید کربن Co ، سنسورهای دودی موضعی ، سنسور های اعلام حریق حرارتی موضعی ، شاسی اعلام حریق ، آژیر اعلام حریق ، پنل اعلام حریق مرکزی متعارف ، پنل اعلام حریق مرکزی کانونشنال Conventional ، پنل اعلام حریق مرکزی آدرس پذیر Addressable فعالیت دارد که همگی آن ها مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران می باشند .