تجهیزات و استاندارد های آتش نشانی

تجهیزات و استاندارد های آتش نشانی


تعاریف تجهیزات و استاندارد های تاسیسات مکانیکی آتش نشانی
رشد چشمگیر جمعیت ساکن در شهر تهران و نیاز به مسکن که به سبب آن منجر به رشد ساخت و ساز می شود باعث شد تا در این مقاله بر آن شویم که تعاریف و مفاهیم کلی برخی از تجهیزات و استاندارد ها را جهت افزایش آگاهی و کمک به مراحل اخذ تاییدیه آتش نشانی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم .
این تعاریف مطابق با ضوابط آتش نشانی استان تهران می باشد .

تعاریف سیستم های اطفاء حریق در بخش تاسیسات مکانیکی :

رایزر
لوله عمودی مشترک در طبقات جهت انتقال سیال از محل ذخیره تا ابتدای محل مصرف هر طبقه می باشد . در سیستم های آتش نشانی رایزرها به عنوان لوله ایستاده، شبکه اسپرینکلر یا مشترک استفاده می شوند که ممکن است به صورت خشک، تر یا ترکیبی اجرا شود .

رایزر خشک
رایزر خشک لوله ای است عمودی که در حالت معمول خالی از آب بوده و در هر طبقه به یک خروجی متصل میگردد. رایزر خشک به آب شهری یا منبع تأمین آب متصل نبوده و به وسیله ورودی های تعبیه شده می تواند توسط پمپ های خودروی آتش نشانی تغذیه شود.
این رایزر به آتش نشان ها اجازه می دهد بدون اتلاف وقت برای لوله کشی عمودی از آتش سوزی ، محل خودروی آتش نشانی تا طبقات فوقانی ساختمان، به راحتی و با استفاده از یک بند لوله استاندارد آتش نشانی را در هر طبقه ساختمان مهار نمایند.
رایزر تر
رایزر تر همواره دارای آب بوده و به منبع تأمین آب سیستم اطفای حریق ساختمان متصل است. در این روش به دلیل وجود پمپ مجزا در ساختمان و عدم تعبیه ورودی های مجزا امکان تغذیه سیستم توسط پمپ خودروی آتش نشانی وجود ندارد.
رایزر ترکیبی
در سیستم ترکیبی، لوله عمودی رایزر همواره دارای آب بوده و به منبع تأمین آب سیستم اطفای حریق متصل است. علاوه بر آن این سیستم دارای انشعاب مخصوص خودروهای آتش نشانی بوده که در صورت نیاز میتواند توسط پمپ خودروهای آتش نشانی تغذیه گردد.
رایزر مشترک
در این روش تنها یک رایزر جهت تأمین آب سیستم اسپرینکلر و همچنین سیستم لوله ایستاده استفاده می شود . استفاده از این روش مستلزم رعایت سایز مناسب و همچنین نکات طراحی مربوط به نحوه انشعاب گیری می باشد .به دلیل کاهش مصرف لوله کشی در حال حاضر در اکثر پروژه های استان تهران از روش رایزر مشترک استفاده می شود.

لوله ایستاده – Standpipe
مجموعه ای از لوله کشی، شیرآلات، اتصالات و شیلنگ به گونه ای که توانایی تخلیه آب جهت اطفای حریق را برای افراد آموزش دیده و دارای مهارت جهت حفاظت از متصرفین و همچنین حفاظت از سازه فراهم می کند.این مجموعه به صورت اتوماتیک نمی باشد.

سیستم شبکه بارنده خودکار اسپرینکلر – Sprinkler System
سیستم بارنده خودکار از یک یا چند منبع تامین آب ، لوله کشی ، شیرآلات ، اسپرینکلر و مجموعه بوستر پمپ آتش نشانی تشکیل شده است.این سیستم به صورت خودکار به منظور کشف و اطفاء حریق استفاده می شود.اطفاء یا کنترل حریق با عامل اطفایی آب بوده که در مرحله اولیه رشد حریق منجر به کنترل و یا اطفا آن می شود که از این جهت باعث جلوگیری از بروز خسارت و صدمات آتش سوزی می شود . عموما پوشش اسپرینکلر کل ساختمان را در بر می گیرد . برخی اوقات بر اساس تصمیم مراجع ذیصلاح قسمت های محدودى از ساختمان به منظور حفظ جان افراد و خروج ایمن متصرفین تحت پوشش سیستم اسپرینکلر قرار می گیرد .

سیستم اطفای غیر خودکار
سیستمی که به صورت غیر خودکار و توسط متصرفین، نیروهای آموزش دیده و یا آتش نشانان مورد استفاده قرار می گیرد .مانند سیستم لوله ایستاده،جعبه آتش نشانی و کپسول های اطفاء حریق .

سیستم اطفای حریق خودکار
سیستم اطفای حریقی که به صورت مستقل یا توسط سیستم اعلام حریق فعال شده و حریق را کنترل یا اطفاء می نماید .در این سیستم هیچگونه عامل انسانی دخالت ندارد . مانند سیستم شبکه بارنده خودکار

شیلنگ نواری (Lay Flat)
این شیلنگ در حالت بدون آب، به شکل یک نوار تخت دور قرقره یا روی رک مخصوص قرار می گیرد .جهت استفاده باید ابتدا به صورت کامل روی زمین پهن شده و سپس با باز نمودن شیر آب، پر از آب شود. استفاده از این شیلنگ ها مخصوص افراد آموزشدیده می باشد. در حال حاضر در برخی از متون، اشتباهاً به این نوع شیلنگ، شیلنگ فایرباکس یا شیلنگ کنفی نیز گفته می شود .

شیلنگ لاستیکی نیمه سخت

این شیلنگ معمولاً از جنس لاستیک بوده و حالت ظاهری آن در شرایط بدون آب و آب گیری شده، مشابه هم است. استفاده از این شیلنگ ساده و بدون نیاز به آموزش بوده و جهت استفاده متصرفین در مراحل اولیه حریق در نظر گرفته می شود. در حال حاضر در برخی از متون، به اشتباه به این نوع شیلنگ، شیلنگ هوزریل نیز گفته می شود.

ایستگاه شیلنگ

محلی که در آن انشعابات شیلنگ های آتش نشانی جانمایی شده و می تواند مجهز به ادواتی نظیر قرقره نگهدارنده شیلنگ، شیلنگ، نازل و ادوات جانبی و همچنین خاموش کننده های دستی باشد.

رک مخصوص شیلنگ نواری
محلی که به منظور قرارگیری یک یا چند بند شیلنگ نواری آتش نشانی تعبیه می شود. این محل میتواند جهت حفاظت بیشتر داخل کابینت مخصوص قرار گیرد.

سر لوله های چرخشی
نوع خاصی از سرلوله که به دلیل عدم آب بندی صحیح، تجمع ذرات داخل لوله ها در پشت سرلوله و گرفتگی آن و مهم تر از آن سختی کارکرد با آنها برای متصرفین، استفاده از آنها توصیه نمی گردد. این سرلوله ها فاقد اهرم کنترل هستند.

اتصال سیستم آتش نشانی (Fire Department Connection)

اتصال مخصوص نیروهای آتش نشانی که به شبکه لوله کشی خشک یا ترکیبی داخل ساختمان مرتبط بوده و توسط پمپ خودروی آتش نشانی، تغذیه می شود.

انشعاب کمکی آتش نشانی
انشعابی از شبکه آب شهری که به طور مستقل از انشعاب آب مصرفی و توسط سازمان آب، تحت عنوان انشعاب آب آتش نشانی به ساختمان متصل می گردد.

شبکه آب آتش نشانی
این شبکه شامل منبع آب آتش نشانی، لوله های آبرسانی، جعبه های آتش نشانی، شیرهای کنترل و متعلقات، منبع تأمین آب و … می باشد. تنها مصرف مجاز از شبکه آب آتش نشانی، به منظور اطفاء حریق بوده و هرگونه برداشت دیگری با مقاصد متفاوت (آبیاری فضای سبز، تأمین آب سیستم سرمایش یا گرمایش ساختمان، شستشوی محیط و …) از این شبکه مجاز نمی باشد.

کلکتور ورودی پمپ
کلکتور ورودی وظیفه رساندن آب به ورودی های پمپ ها را داشته و توسط لوله های ارتباطی به مخزن تأمین آب آتش نشانی متصل می گردد .

کلکتور خروجی پمپ
کلکتور خروجی وظیفه جمع آوری آب پمپاژ شده توسط پمپ ها را دارد که آن را به سمت رایزرهای اصلی آتش نشانی هدایت می نماید.

فشارسنج (Manometer)
وسیله ای که جهت سنجش میزان فشار سیال داخل یک لوله یا مخزن یا یک شبکه بسته و نمایش آن به کار می رود.

پرشرسوئیچ (Presure Switch)

وسیله ای قابل تنظیم با امکان ارسال فرمان به تجهیزات دیگر، که در صورت کاهش فشار از حدی مشخص و یا افزایش فشاربه بیش از مقداری مشخص، فرمان های متناوبی صادر می نماید.

شیر تست (TestValve)

شیری که جهت اطمینان از صحت عملکرد یک سیستم، نظیر پمپ ها یا شاخه ای از خطوط شبکه بارنده نصب و استفاده می شود.

شیر دروازهای با رزوه بلند (OS & Y)

نوعی شیر دروازهای که معمولاً جهت کنترل جریان آب در سیستم های شبکه بارنده آتش نشانی به کار رفته و قسمت رزوه آن (Stem) از بدنه شیر بوده و با باز شدن یا بسته شدن شیر، از بدنه شیر بیرون زده یا داخل آن فرو می رود. ویژگی آن این است که با نگاه کردن به آن می توان از باز و بسته بودن آن اطلاع پیدا کرد.

شیر یک طرفه (Check valve)

نوعی شیر که تنها در یک جهت به سیال اجازه عبور می دهد. در مواردی که جهت عبور سیال مهم باشد از این تجهیز به منظور ایجاد محدودیت در حرکت سیال، استفاده می شود.

شیر کنترل (Control Valve)

شیری که جریان آب را در سیستم های اطفاء حریق کنترل می نماید. (نیازمند استاندارد ملی)

شیر توپکی ربع گرد (Ball Valve )

نوعی شیر توپکی که دارای یک اهرم با قابلیت حرکت ۹۰ درجه جهت کنترل جریان بوده و از یک قطعه توپی شکل جهت قطع جریان استفاده می کند. این شیر در سیستم لوله کشی گاز ساختمان نیز به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.

شیر دروازه ای (Gate valve)

نوعی شیر قطع و وصل جریان که دارای فلک های پیچشی جهت کنترل جریان بوده و از یک گُوِه برای قطع جریان استفاده می کند. شیرآلات قطع و وصل جریان آب در لوله کشی آب بهداشتی آشامیدنی نیز عمدتاً از این نوع هستند.

شیر یک طرفه هشداردهنده سیستم اسپرینکلر(Wet Alarm Check Valve)

نوعی شیر یک طرفه که معمولاً در سیستم های اسپرینکلر به کار رفته و دارای فشارسنج می باشد. این وسیله می تواند به صورت پکیج متشکل از مکانیزم تشخیص جریان و ارسال سیگنال به سیستم اعلام حریق، شیر تخلیه و زنگ هشدار مکانیکی بوده و استفاده از آن در ابتدای رایزرهای اسپرینکلر توصیه می شود.

منبع انبساط (Chamber)

نوعی مخزن تحت فشار که وظیفه کنترل و کاهش شوک های ناشی از افزایش فشار سیستم لوله کشی را دارد .

استاندارد
تجهیزات و مصالحی که دارای استاندارد مشخص مناسب برای تولید بوده و توسط سازمان ملی استاندارد ایران تائید شده یا دارای استانداردهای معتبر بین المللی باشند.

فهرست شده (Listed)

تجهیزات، مصالح و یا خدمات مشمول در فهرست منتشره شده توسط نهاد قانونی مسئول که مورد ارزیابی (شامل آزمون و ارزیابی مصالح و یا تولید تجهیزات و ارزیابی خدمات به صورت دوره ای) قرار میگیرند و این فهرست بیانگر این موضوع است که تجهیزات، مصالح و خدمات، مطابق با مقررات، دستورالعمل ها، استانداردها و معیارهای فنی مصوب بوده و مناسب بودن آنها برای هدف مشخصی تائید شده باشند.
در این دستورالعمل، منظور از فهرست شده، تجهیزات و مصالحی هستند که توسط موسسه های معتبر و مورد تائید سازمان آتش نشانی تهران نظیرLPCB ،FM ،Vds ،ULC ،UL و غیره مورد آزمایش قرارگرفته و عملکرد صحیح آنها از طریق بررسی مورد تائید قرار گرفته و در پرتال اینترنتی سازمان ، اسناد فنی رسمی، جهت به کار بردن در سیستم های ایمنی و آتش نشانی منتشر شده باشد.

اسپرینکلر، بارنده (Sprinkler)

وسیله اطفاء یا کنترل حریق است و هنگامی که حباب شیشه ای حساس به حرارت آن تا دمای مشخصی گرم می شود، به صورت خودکار عمل کرده و آب را در منطقه تحت پوشش خود تخلیه می کند.

اسپرینکلر پایین زن (Pendent Sprinkler)

نوعی اسپرینکلر که جریان آب را به سمت پایین تخلیه می کند.

اسپرینکلر دیواری (wall Sprinkler)
نوعی اسپرینکلر که با دفلکتور خاص که توانایی تخلیه بخش عمده آب خود را به صورت نیم دایره و در جهت مخالف دیوار مجاور خود، دارد.

اسپرینکلر بالا زن (UprightSprinkler)
اسپرینکلری است که جریان آب را به سمت بالا تخلیه کرده و آب پس از برخورد به دفلکتور تغییر جهت داده و به سمت پایین زمین برمی گردد.

اسپرینکلر پوشش گسترده
نوعی اسپرینکلر اسپری کننده است که مساحتی بیشتر از انواع دیگر اسپرینکلرها را می تواند تحت پوشش خود قرار دهد.

اسپرینکلر پاسخ سریع (QR)
نوعی اسپرینکلر اسپری کننده که دارای حباب شیشه ای با سرعت عکس العمل بیشتری نسبت به اسپرینکلرهای پاسخ استاندارد می باشد که نرخ این پاسخ زمانی ۵۰ (متر – ثانیه)^2/1 و یا کمتر بوده و به عنوان اسپرینکلر پاسخ سریع برای مقاصد موردنظرفهرست می شود .استفاده از این نوع اسپرینکلر می تواند در بسیاری از موارد منجر به کاهش قابل توجه ناحیه طراحی و به دنبال آن آبدهی پمپ و حجم مخزن ذخیره خواهد شد.

اسپرینکلر مسکونی
نوعی اسپرینکلر پاسخ سریع است که حباب شیشه ای با نرخ پاسخ زمانی ۵۰ (متر – ثانیه)^2/1 و یا کمتر دارد و برای محافظت از واحدهای مسکونی فهرست می شود.

اسپرینکلر اسپری کننده
اسپرینکلری که توانایی قابل قبولی در کنترل طیف گستردهای از گروه های مختلف آتش سوزی ها را دارد.

واحد مسکونی (برای نصب و راه اندازی اسپرینکلر)
واحد مسکونی به یک یا چند اتاق که برای زندگی یک یا چند نفر طراحی شده است گفته می شود و می تواند شامل امکاناتی مثل آشپزخانه، سرویس بهداشتی و اتاق خواب و غیره باشد.

اتاق کوچک
اتاقی در محیط کم خطر که سازه ای غیر مسدود کننده داشته و مساحت آن کمتر یا برابر با ۷۵ مترمربع است.

ارتفاع سقف (Ceiling Height)
فاصله بین کف تا وجه زیرین سقف یا بام در یک ناحیه می باشد.

سقف مسطح
سقفی پیوسته که در یک صفحه قرار داشته باشد.

سقف افقی
سقفی که شیب آن برابر یا کمتر از ۱ در۶ (۱۶،۶ درصد) باشد.

سقف شیب دار
سقفی که شیب آن برابر یا بیشتر از ۱ در۶ (۱۶،۶ درصد) باشد.

سقف صاف
سقفی که در آن برجستگی یا تورفتگی قابل ملاحظه ای وجود نداشته باشد.

سیستم لوله کشی اسپرینکلر
سیستمی متشکل از شبکه لوله کشی کـه مطابق با استانداردهای مهندسی محافظت در برابر آتـش طراحی شده و شامل هشداردهنده جریان آب و شیر تخلیه می باشد که می تواند توسط حرارت آتش فعال ، اسپرینکلر، منبع تأمین آب، شیر کنترل شده و آب را روی منطقه آتش سوزی تخلیه کند.
در سیستم های متداول در ساختمان ها، در صورت بروز حریق، تنها اسپرینکلر یا اسپرینکلرهایی که در مجاورت حریق باشند فعال شده و برخلاف تصـور عامه افراد به هیچ وجه تمامی اسپرینکلرها به طور همزمان شروع به تخلیه و پاشش آب نمی نمایند. آتش سوزی های گذشته نشان داده که در ساختمان های دارای سیستم اسپرینکلر خودکار به ندرت كسي دچارسوختگی شدید یا فوت شده است.

سیستم طراحی شده بر اساس محاسبات هیدرولیکی
سیستم اسپرینکلری که در آن سایز لوله ها بر اساس محاسبه افت فشار آب در شبکه لوله کشی تعیین می شود. بر اساس این روش به ازای هر واحد سطح کف فضای طراحی مقدار مشخصی از آب باید تخلیه شود. طراحی سیستم اسپرینکلر بر اساس محاسبات هیدرولیکی منجر به کاهش قابل توجه سایز لوله ها و هزینه های لوله کشی سیستم شده و ارجحیت دارد.

سیستم لوله کشی با جداول پیش تعیین شده
سیستم اسپرینکلری که در آن اندازه لوله ها توسط جداول پیش تعیین شده انتخاب می شود که در آن با توجه به طبقه بندی تصرف و تعداد اسپرینکلرها اندازه لوله ها مشخص می شود لازم به ذکر است طراحی با این روش عموماً منجر به افزایش هزینه ها می شود.

سیستم اسپرینکلر لوله تر
به سیستم مجهز به اسپرینکلرهای خودکار که متصل به سیستم لوله کشی می باشند و مجموعه همواره دارای آب متصل به منبع آب بوده و آب در پشت اسپرینکلر ها وجود دارد به گونه ای که بلافاصله پس از فعال شدن اسپرینکلرها در اثر حرارت آتش، آب موجود در سیستم تخلیه می شود.

سیستم اسپرینکلر لوله خشک
به سیستم مجهز به اسپرینکلرهای خودکار که به یک سیستم لوله کشی حاوی هوا یا نیتروژن تحت فشار متصل بوده و به محض کم شدن فشار، به سبب تخلیه از یک خروجی سیستم (نظیر عمل کردن یک اسپرینکلر)، یک شیر مخصوص عنوان شیر لوله خشک، توسط فشار آب سیستم، باز شده و آب داخل شبکه لوله کشی جریان پیدا کرده و از اسپرینکلرهای فعال شده خارج می شود.از این سیستم در مکان هایی که احتمال یخ زدگی آب درون لوله وجود دارد استفاده می شود .

سیستم اسپرینکلر پیش عملگر
سیستم اسپرینکلری مجهز به اسپرینکلرهای خودکار متصل به سیستم لوله کشی حاوی هوا (تحت فشار یا غیر تحت فشار) که در آن فرمان باز شدن شیر اصلی آب به کمک سیستم اعلام حریق صادر می گردد.

شیر تنظیم فشار

وسیله ای که باهدف کاهش، محدود کردن و تنظیم فشار آب طراحی شده است.

شاخه ها
لوله هایی که آب اسپرینکلرها را به طور مستقیم تأمین می کند.

لوله های اصلی
لوله هایی که آب شاخه ها را به طور مستقیم تأمین می کند.

لوله های اصلی تغذیه کننده
لوله هایی که لوله های اصلی را به طور مستقیم یا از طریق رایزرها تغذیه می کند.

سیستم های نظارتی هشداردهنده
تجهیزاتی که برای نظارت بر شرایط و وضعیت اجزاء شبکه اسپرینکلر خودکار و آب آتش نشانی و … طراحی شده است.

هشداردهنده جریان آب
وسیله ای که حرکت آب در سیستم را تشخیص داده و به صورت مکانیکی یا الکتریکی تجهیزات موردنظر هشداردهنده شنیداری یا دیداری را فعال می کند.

ساختارهای مسدودکننده
ساختارهای پانلی یا سایر ساختارها مانند تیرها، خرپاها و یا سایر اجزا که به نحوی مانع انتقال حرارت یا توزیع آب می شود و به طور عمده بر توانایی اسپرینکلرها برای کنترل یا اطفای حریق تأثیر می گذارند.

مساحت تشکیل شده بین اعضاء مجاور هم حداکثر 300 فوت مربع ) 28 متر مربع( باشد
ساختارهای غیر مسدودکننده
ساختارهایی که در آن تیرها، خرپاها و سایر قطعات به گونه ای هستند که مانع جریان گرما و یا توزیع آب نشده و بر روی توانایی اسپرینکلرها در کنترل یا اطفای حریق تأثیرگذار نمی باشند. ساختارهای غیر مسدودکننده، اعضای سازه ای افقی توخالی دارند که در آن، بازشوها حداقل ۷ درصد مساحت سطح مقطع را تشکیل داده اند و فاصله بین اعضای سازه از یکدیگر بیشتر از 2.3 m یا 7.5 Ft باشد.


فاصله بین اعضای سازه از یکدیگر بیشتر از 2.3 m یا 7.5 Ft باشد

در فاصله کمتر از Ft 7.5 باشند ولی حداقل % 70 از سطح مقطع سازه باز باشد.

تعاریف سامانه تهویه، تخلیه و کنترل دود در بخش تاسیسات مکانیکی :

پارکینگ
پارکینگ به مکانی اطلاق میگردد که به منظور توقف خودرو مورد استفاده قرار میگیرد.
حسگر گاز مونواکسید کربن
دستگاهی که میزان غلظت گاز مونواکسید کربن موجود در هوا را سنجیده و اطلاعات آنرا به پانل کنترل مرکزي منتقل می کند.

دریچه اطمینان (Relief damper)
دریچه هایی که به صورت مکانیکی و تحت نیروي مشخص، تنظیم شده و در صورتی که فشار هواي داخل فضا از حد مشخص شده بیشتر شود، با باز کردن دریچه، فشار هواي داخل فضا را متعادل میسازد.

(Motorized damper) دمپر موتوردار
دمپري که مجهز به موتور الکتریکی بوده و تحت فرمان پانل کنترلی میتواند به وضعیت باز یا بسته تغییر حالت داده و عبور جریان هوا را از داخل کانال، کنترل نماید.

دمپر هوا (Air operated damper)
دمپر تأیید شده اي که به صورت مکانیکی و در اثر نیروي جریان هوا در یک سمت عمل میکند.

دینامیک سیالات محاسباتی (CFD)
مدل شبیه سازي رایانه اي که در آن با استفاده از روشهاي عددي به حل معادلات انتقال جرم و حرارت و مطالعه رفتار سیالات پرداخته میشود.

روش طراحی کارآمحور (Performance Based Design)
روشی جهت طراحی سامانه هاي ایمنی که در آن ضمن انجام مطالعات دقیق فاز صفر پروژه، از روشهاي CFD و محاسباتی براي طراحی سامانه هاي ایمنی کارآمد استفاده میگردد.

زون دود
منطقهاي مشخص در یک پارکینگ که با استفاده از موانع دود مناسب، از حرکت دود احتمالی تولید شده در آن به مناطق مجاور جلوگیري شود.
سامانه اعلام حریق
سامانهاي متشکل از دستگاههاي کاشف، آژیرها، چراغهاي هشدار دهنده و ماژولهاي مختلف که درصورت بروز حریق، در کمترین زمان ممکن آنرا کشف کرده و ضمن آگاهسازي ساکنان و متصرفان از خطر، میتواند فعالسازي سامانههاي تهویه، اطفاي اتوماتیک، کنترل آسانسور، باز و بسته کردن دمپرهاي آتش و دود و عملیاتی از این قبیل را انجام دهد.

سامانه تخلیه و کنترل دود و محصولات ناشی از حریق
سامانهاي متشکل از فنهاي تخلیه، هواي تازه، کانال، دریچه، جتفن، دمپر، کنترلآلات و غیره که به منظور تخلیه و یا کنترل دود و محصولات ناشی از حریق طراحی میشود. سامانههاي کنترل دود به شکلهاي متفاوتی در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند ولی اصول و اهداف اولیه آنها معمولاً یکسان است. اهم این اهداف به شرح ذیل است:

• عاري نگاه داشتن مسیرهاي فرار از دود
• کمک به نیروهاي آتشنشانی با ایجاد یک مسیر بدون دود
• به منظور ایجاد تأخیر و یا جلوگیري از پدیده گرگرفتگی یکپارچه و گسترش کامل حریق
• کاهش آسیب ناشی از حریق اجزاي سازه در زمان حریق
• کاهش آسیب ناشی از دود، حرارت و گازهاي سمی ناشی از حریق

سامانه فشار مثبت پلکان (Stairwell pressurization)
سامانهاي که با ایجاد فشار در دهلیز پلکان، از ورود و نفوذ دود به داخل دهلیز پلکان جلوگیري کرده و آن را به صورت مکانی امن و عاري از دود و حرارت، جهت فرار افراد و یا دسترسی نیروهاي امدادي، نگاه میدارد.

سامانه تعویض خودکار (Shift switch)
سامانهاي که با دو یا چند فن مرتبط بوده و به منظور جلوگیري از کارکرد بیش از حد و مستهلک شدن یک فن و از کار افتادن فن دیگر در اثر عمل نکردن طولانی مدت، به صورت خودکار و نوبتی، فنها را راهاندازي می نماید.
فن تخلیه (Exhaust fan)
فنهایی که به منظور مکش هوا یا گازهاي ناشی از حریق از داخل فضا به کار برده میشود. این فنها باید از نوع مقاوم حریق باشند.

فن مقاوم حریق کلاس F300
فن تخلیه یا جتفن منتقل کننده هوا یا گازهاي ناشی از حریق که حداقل به مدت یک ساعت در برابر حرارت 300 درجه سانتیگراد، مقاومت داشته و کارایی خود را حفظ کند. این نوع فنها باید داراي گواهینامه معتبر داخلی یا بین المللی (نظیر UL ،Vds و غیره) باشد

فن هواي جبرانی (Supply fan)
فن هایی که به منظور دمیدن هواي تازه از محیط فاقد آلودگی به داخل فضا به کار برده میشود.

هواي جبرانی( هواي تازه)
هوایی که از محیط آزاد به روش مکانیکی جهت جایگزینی با هواي تخلیه شده، وارد محیط پارکینگ میشود.

 

به صورت کلی یادآوری و ابلاغ تمامی نکات فوق به سازنده و کارفرما جزء وظایف شرکت مشاور آتش نشانی در تهران می باشد تا سازنده جهت اخذ تاییدیه نهایی از سازمان آتش نشانی تهران در پروسه اخذ پایان کار ساختمان خود دچار مشکل نشود.
در رابطه با انجام سرویس و نگهداری دو سالانه ساختمان ها جهت اخذ تاییدیه نهایی از سازمان آتشنشانی تهران منوط به انتخاب شرکت مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران در وندور لیست سازمان آتش نشانی تهران می باشد.
یکی از امتیازات شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما مناسب بودن هزینه اخذ تاییدیه آتشنشانی نسبت به تعرفه اعلام شده انجمن صنفی کارفرمایی شرکتهای ایمنی و مهندسی حریق استان تهران و ارائه مشاوره رایگان آتش نشانی می باشد.
شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما با داشتن کارشناسان و طراحان مجرب و با دانش و تیم اجرایی با تجربه و توانمند قادر است در کوتاهترین زمان ممکن ، بهترین و مناسب ترین خدمات مشاوره رایگان را در خصوص اگزاست اعم از طراحی اگزاست پارکینگ ، سیستم تخلیه دود پارکینگ ، سیستم مدیریت دود پارکینگ ، انجام تست دود اگزاست پارکینگ ، خرید تجهیزات اگزاست پارکینگ ،خرید فن های اگزاست F300 ، خرید جت فن F300 ، ساخت تابلو برق اگزاست ، خرید موتور دمپر اگزاست ، ساخت دمپر اگزاست و خرید سنسور مونوکسید کربن پارکینگ به سازندگان و کارفرمایان محترم ارائه نماید.
همچنین شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما توانایی آن را دارد که به کارفرمایان محترم در زمینه تامین تجهیزات سیستم اطفاء حریق از جمله اسپرینکلر ، شیرآلات ابتدای خط ، زون کنترل ولو ، جعبه آتش نشانی ، بوستر پمپ آتش نشانی ، کپسول های آتش نشانی BCو کپسول های آتش نشانی ABC و بهینه سازی طراحی سیستم اطفاء حریق به وسیله نرم افزار های محاسبات هیدرولیک اطفاء حریق مورد تایید سازمان آتش نشانی مانند اتواسپرینک (Autosprink ) یاری رساند .
لازم به ذکر است شرکت مشاور آتش نشانی رایان طراحان نیما در زمینه تامین تجهیزات سیستم اعلام حریق از جمله دتکتورهای اعلام حریق متعارف ، دتکتورهای اعلام حریق آدرس پذیر،سنسورهای مونوکسید کربن Co ، سنسورهای دودی موضعی ، سنسور های اعلام حریق حرارتی موضعی ، شاسی اعلام حریق ، آژیر اعلام حریق ، پنل اعلام حریق مرکزی متعارف ، پنل اعلام حریق مرکزی کانونشنال Conventional ، پنل اعلام حریق مرکزی آدرس پذیر Addressable فعالیت دارد که همگی آن ها مورد تایید سازمان آتش نشانی تهران می باشند .

1 دیدگاه

  • با تشکر از مقاله خوب شما ، بسیار کاربردی بود . من به اشتباه فکر میکردم فن و جت فن یکی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *